Friday, December 9, 2011

Plante despre care probabil ca nu stiai ca sunt toxice

De-a lungul timpului oamenii au invatat sa foloseasca plantele in folosul lor ... au invatat ca unele pot trata foarte bine bolile, iar altele din contra, pot provoca mai mult rau. Astazi, folosim anumite plante strict sub forma decorativa, dar oare stim ce se ascunde in spatele lor? Mai jos propunem un top al celor mai des intalnite plate care sunt in realitate toxice.

Craciunita (Euphorbia pulcherrima)

Pentru inceput o sa prezentam un exemplu care este destul de cunoscut tuturor. Craciunita este o planta ornamentala, cunoscuta si denumita in acest fel deoarece infloreste in preajma Craciunului. Planta are de obicei frunze rosii si verzi si face flori de culoare roz. Exista in schimb foarte multe combinatii cromatice.
Trecand de aspectul pe care Craciunita il are, trebuie sa mentionam ca planta este destul de toxica. Persoanele care au inghitit frunze din aceasta planta s-au plans ca au suferit de diaree si de eruptii pe piele. In unele cazuri, persoanele care au atins frunzele si pe urma au dus mainile la ochi au suferit de tulburari de vedere temporare.
In cele mai multe din cazuri, pacientii care s-au prezentat la doctori din cauza intoxicatiei cu aceasta planta sunt copii.

Iedera (Hedera helix)
Acesta planta este probabil cea mai intalnita planta cataratoare din Europa. Si in Romania foarte multe persoane care au curte, sau chiar si la bloc, prefera sa “orneze” un perete cu iedera.
Fiind o planta cataratoare, aceasta creste foarte repede si se extinde foarte mult. Atata timp cat vremea este calduroasa, planta este mereu verde.
Trecand la aspectul pe care nu multi il cunosc, iedera este in acelasi timp si o planta otravitoare.
Si de aceasta data copiii sunt cei care sufera cel mai mult. Frunzele de iedera provoaca halucinatii si febra. In multe cazuri au fost inregistrate simptome ca delirul, iritatii ale pielii sau basici in zona gurii .

Aloe Vera
Stim ca majoritatea dintre voi nu o sa fie de acord cu faptul ca Aloe Vera este toxica. De aceea mentionam ca nu vrem sa convingem pe nimeni de acest lucru, ci doar sa prezentam niste fapte reale.
Aloe Vera este o planta care contine in interior o seva. Este usor de recunoscut, deoarece este o planta spinoasa, care are aspect de cactus si care produce niste flori galbene.
Aloe Vera a fost folosita inca de pe vremea incasilor pentru tratarea arsurilor, dar si acestia au stiut cum sa manipuleze planta si ce sa aleaga din ea. In concluzie, nici tulpina si nici seva care este interiorul plantei de aloe vera nu sunt toxice, ci membrana care se regaseste intre tulpina si seva .
Cei care au inghitit planta in forma bruta au raportat ameteli severe, diaree, eruptii pe piele si colorarea urinei in rosu (nu de la sange).

Azaleea (Rhododendron spp)
Aceasta planta este foarte cunoscuta si apreciata in intreaga lume. Florile pe care Azaleea le dezvolta pornesc de la alb spre roz puternic si emana un miros incantator. Ce sa mai spunem, este o minunatie in curtea oricarei gospodine care vrea sa faca impresie buna.
Pe cat de incantatoare este Azaleea pe atat este de periculoasa in cazul in care frunzele sunt inghitite. Fata de plantele prezentate mai sus, adaugam pe lista de primejdii si moartea, in acest caz. Simptomele intoxicatiei cu frunze de azalee pornesc de la voma, salivatie excesiva, umezirea exagerata a ochilor si a nasului, dureri abdominale, probleme respiratorii, paralizia mainilor si picioarelor si intr-un final coma care duce la deces.

Dieffenbachia (Dieffenbachia)
Probabil numele nu va spune nimic, dar poza este mai mult decat lamuritoare. Exista foarte multe case in care un ghiveci cu Dieffenbachia troneaza triumfator langa o usa sau in sufragerie.
Trebuie stiut ca Dieffenbachia este o specie din zona padurilor tropicale, este o planta decorativa care are frunze mari, ovale, alungite, de culoare verde cu pete albe.
Printre cele mai intalnite simptome in cazul intoxicatiei gasim incapacitatea de articulare a cuvintelor, greata, voma si ameteala.

Leandrul (Nerium oleander)
Frumosul leandru din gradina ascunde un secret urat: este usor toxic. Bineinteles, in cazul in care este inghitit. Si aici trebuie sa mentionam ca in general copiii sunt cei care cad prada tentatiei de a gusta un pic din „tufa aceea care face flori roz si frumoase”.
Trecand de capitolul gluma, trebuie sa stiti ca leandrul este o planta foarte periculoasa, iar intoxicatia poate duce foarte usor la deces. In primul rand simptomele sunt: diaree si deshidratare rapida, palpitatii ale inimii, lesin, puls scazut, care intr-un final duc la coma.
Un aspect foarte des intalnit este aceala ca leandrul ingerat provoaca depresii cu tendinte de suicid. Chiar daca pare absurd, bagam mana in foc ca nu este de gluma.

Sursa: primit pe mail

No comments:

Post a Comment