Tuesday, April 26, 2011

Miracolul Luminii

In fiecare an, In ziua oficierii Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, în incinta Bisericii Sfântului Mormânt din Ierusalim lumânările se aprind de la sine în mod miraculos. Zeci de oameni de ştiinţă au căutat zadarnic să găsească o explicaţie logică tulburătorului fenomen. De la teorii privind aprinderea “pe şest” a  focului şi până la folosirea laserelor, s-au avansat fel şi fel de ipoteze, care mai de care mai năstruşnică. Dar niciuna nu a reuşit că combată eficient credinţa cvasigenerală în natura divină a Luminii.

O stranie descărcare electrică, detectată de aparate
Fizicianul şi matematicianul rus Andrei Volkov, de la Institutul pentru energie atomică Kurchatov, şi-a încercat şi el norocul, cercetând apariţia Focului Sfânt, în timpul slujbei pascale a Bisericii Ortodoxe din anul 2008. După o aşteptare de 6,5 ore, potrivit agenţiei Interfax, “aparatele noastre, care emiteau un spectru de radiaţie electromagnetică, au detectat un impuls ciudat de frecvenţă joasă care inunda Biserica Sfântului Mormânt. Acest impuls inexplicabil nu a mai fost detectat până acum. El părea iniţial o formă stranie de descărcare electrică.

Nu am reuşit să detectăm locul exact în care Lumina se coboară şi aprinde lumânările ţinute de Patriarh. În acel moment, toate aparatele noastre de măsurare şi înregistrare au avut din senin probleme tehnice”, a povestit Andrei Volkov. Potrivit acestuia, neobişnuita descărcare electrică a fost confirmată de expertul în inginerie mecanică Evgheny Morozov. La capătul câtorva luni petrecute în studierea şi interpretarea rezultatelor măsurătorilor, Volkov a concluzionat că datele înregistrate în noaptea de Înviere în biserică diferă fundamental de cele din ziua precedentă, dar că o singură cercetare e insuficientă pentru o opinie ştiinţifică solidă. “Dacă mă întrebaţi, ca om de ştiinţă, dacă acolo s-a petrecut sau nu un miracol, v-aş spune că nu ştiu”, a declarat fizicianul rus.

Minunea atestată de o mie de ani
Relatări despre Focul Sfânt există consecvent din 1106, menţiunile anterioare fiind sporadice. Diodor, Patriarh Ortodox al Ierusalimului vreme de 16 ani, a declarat că, de regulă, Lumina Sfântă apare imediat ce se încheie rugăciunile speciale, păstrate de secole. Se întâmplă însă uneori să se lase aşteptată câteva minute. Focul sacru se iveşte chiar deasupra Sfântului Mormânt, ca o luminiţă albastră ce-şi schimbă culoarea şi se comportă diferit, de la un an la altul. Fie ia forma unui fulger, a unei spirale ori acoperă ca un nor lespedea pe care s-a aflat trupul lui Iisus, fie luminează toată încăperea, iar cei de afară pot vedea totul. Potrivit Patriarhului Diodor, Focul Sfânt nu are consistenţa flăcării unei lămpi şi nu arde la contactul cu pielea în primele minute, ceea ce atestă originea sa divină. Miraculoasa Lumină nu-şi limitează însă prezenţa doar la încăperea Sfântului Mormânt, ci uneori e semnalată chiar în biserică, în mai multe locuri simultan, unde lumânările credincioşilor se aprind instantaneu.

Misteriosul “flash albastru”
Cercetarea făcută de fizicianul Andrei Volkov asupra fenomenului Focului Sfânt nu a fost o premieră decât prin măsurătorile înregistrate. Anterior, alţi oameni de ştiinţă au observat, la rându-le, o formă stranie de energie ce apare în preajma altarului Bisericii Sfântului Mormânt, chiar înainte de pogorârea Luminii. Există chiar imagini foto şi video care au surprins „flash-ul” albastru coborând de sus, un flash care durează însă mult mai mult decât cel produs de tehnica umană. Potrivit lui Volkov, acest flux energetic nu are legătură directă cu Focul Sacru, dar îl precede întotdeauna.

No comments:

Post a Comment